Detta är information från WonderCruises
  • Symphony of the Seas – världens största kryssningsfartyg

Fartygen som bevisar att storleken har betydelse

Har storleken någon betydelse?
Ja, i alla fall när det gäller kryssningar.
Giganten Harmony of the Seas gör succé i Karibien och i sommar ska storasyster Symphony of the Seas upprepa framgångarna i Medelhavet.
Titta in i världens största kryssningsfartyg – flytande städer med gågator, parker och underhållning i absolut världsklass.

När Harmony of the Seas gjorde sin jungfrufärd våren 2016 blev hon officiellt världens största kryssningsfartyg – en flytande resort på hela 362 meter som kan hysa 5 400 gäster och 2 394 besättningsarbetare på en och samma gång.
Men det rekordet kommer bara att stå sig fram till april nästa år när Symphony of the Seas, som mäter 362,1 meter, gör sin jungfrufärd i Medelhavet och därmed blir tidernas största flytande resort.

Vart skulle du vilja åka? 
Spanien, Italien och Frankrike med Symphony of the Seas

Jamaica, Labadee och Mexiko med Harmony of the Seas
St Maarten, Puerto Rico och Labadee med Harmony of the Seas

Välj den stadsdel som passar ditt humör

Dessa tekniska underverk börjar i det närmaste likna flytande städer, men det finns inget egenvärde i att vara störst. Det råkar bara vara någonting som krävs för att kunna erbjuda någonting för alla – utan att kompromissa.
Det otroliga utbudet av upplevelser är i paritet med många riktiga och betydligt större städer. Här finns verkligen någonting för alla smaker, det handlar bara om att besöka den av sju ”stadsdelar” som passar ditt humör.

  • Royal Promenade

Royal Promenade – en gågata med storstadskänsla
Här kan du shoppa loss i de lyxiga tax free-butikerna, luncha på pizzerian, ta en drink eller gå på casino. Ett besök i Bionic bar är populärt, där beställer du din drink från en Ipad – en drink som sedan både blandas ihop och serveras av en riktig robotbartender. Riktigt häftigt!

Central Park – precis som det låter
Central Park är en grön oas som är över 100 meter lång där man planterat otroliga 12 000 träd och växter och på så sätt lyckats skapa känslan av en riktig stadspark. Här går det bra att sätta sig på en uteservering, shoppa eller bara flanera i den lummiga grönskan.

  • Klätterväggen ombord på Harmony of the Seas

Äventyr – för stora som små
Är du riktigt modig kanske du vågar kasta dig ut för den hisnande rutschbanan ”The Abyss” som har en fallhöjd på hela 10 våningar. I samma kategori hittar du också fartygets linbana som låter dig se fartygsdäcket och promenaden från ovan. Men det finns även lugnare aktiviteter att förströ sig med i form av vattenrutschbanor, skridskobana, klättervägg, minigolf, basket och mycket annat.

  • Aquateaterns spektakulära show

The Boardwalk – en klassisk strandpromenad
Den klassiska engelska strandpromenaden har återuppstått! På The Boardwalk kan du strosa runt i den tidlösa miljön och ta en drink eller en matbit på någon av restaurangerna eller åka tivolikarusell och uppleva Aquateaterns shower med akrobatiska hopp ifrån 25 meter.

Broadway-musikalen Grease

The Entertainement Place – underhållning i absolut världsklass
Här är hjärtat när det kommer till underhållning på fartyget. Här kan du till exempel se kompletta föreställningar av storslagna Broadway-musikaler (Grease på Harmony of the Seas, Hairspray på Symphony of the Seas) men även spektakulära isshower, jazzklubb, stå-upp komedi, nattklubb, livemusik och mycket annat.

Pooldäck – med eller utan barn
Fyra pooler och tre vattenrutschbanor. På pooldäck kan både stora som små få dagarna att gå. För barnen är det påkostade vattenlandet självklart den stora favoriten. Vuxna som vill vara i fred en stund kan dra sig undan till ett barnfritt område där man kan njuta i bubbelpoolen och bistron.

Youth Zone – ett paradis för kidsen
Häng med din favoritkaraktär från DreamWorks-filmerna, gå på familjevänlig show, uppträd i en talangjakt, gå på tonårsdisko, besök videospelsarkaden, lek i det enorma poolområdet och mycket mycket mer. För dig mellan 7 månader och 17 år finns det mängder av klubbar och aktiviteter till hands som gör att dagarna går fortare än någonsin. Skönt, inte minst för föräldrarna.

  • Jamie's Italian

Ät och drick som en kung – vad du än är sugen på
Vi har redan nämnt mat och dryck vid flera tillfällen, men det är definitivt värt en egen punkt på listan. 20 restauranger och caféer och 42 barer, det finns alltså betydligt mer att välja på än i många svenska städer. Välj mellan exklusiva restauranger med avsmakningsmenyer till mer lediga alternativ som pizzerian Sorrento, bufférestaurangen Windjammer med rätter från hela världen, Jamie Olivers italienska koncept Jamie’s Italian, Johnny Rockets för hamburgarälskarna eller varför inte Wonderland, en restaurang med sagotema som är barnens stora favorit.

Självklart är listan ovan endast ett urval av alla de aktiviteter som du kan förströ dig med på Harmony of the Seas och Symphony of the Seas. Och det bästa är att i stort sett allt, från måltider till underhållning och aktiviteter, ingår i din biljett. Det är minst sagt svårt att slå.

Vart skulle du vilja åka? 
Spanien, Italien och Frankrike med Symphony of the Seas

Jamaica, Labadee och Mexiko med Harmony of the Seas
St Maarten, Puerto Rico och Labadee med Harmony of the Seas

FAKTA:

Symphony of the Seas
Jungfrufärd:
April 2018
Storlek: 230 000 brt
Längd: 362,1 meter
Bredd: 47 meter
Hastighet: 22 knop
Antal gäster: 5 494
Besättning: 2 175
Antal däck: 18

Harmony of the Seas
Jungfrufärd: April 2016
Storlek: 227 700 brt
Längd: 362 meter
Bredd: 47 meter
Hastighet: 23,8 knop
Antal gäster: 5 400
Besättning: 2 394
Antal däck: 18

Det som också ingår är alla de fantastiska och exotiska destinationerna som fartygen stannar på under resan.
Harmony of the Seas kryssar i Karibien året om och det finns flera olika rutter att välja emellan och du kan välja att flyga till Florida och hemmahamnen Fort Lauderdale från både Stockholm och Köpenhamn.

Den ena resrutten tar dig till västra Karibien och bjuder på tre stopp under sju spektakulära kryssningsdagar. Då får du besöka dessa paradis:

Dragon’s Breath Flightline

Labadee, Haiti
Labadee är rederiet Royal Caribbeans privata halvö på Haiti med med palmer, paradisstränder och glasklart vatten – allt du någonsin drömt om när det gäller Västindien. Det var här Christofer Columbus landsteg för mer än 500 år sedan och här rekommenderas en dag på den fantastiska stranden. Den mer äventyrssugne kan med fördel testa Dragon’s Breath Flightline – världens längsta linbana över vatten.

Falmouth, Jamaica
Att besöka Falmouth är som att resa tillbaka i tiden. I stadens historiska distrikt är många av de georgianska byggnaderna från 1700- och 1800-talet fortfarande intakta. Missa inte att smaka på den lokala maten med den berömda jamaicanska jerk-kryddningen eller att shoppa unikt lokalt hantverk i området kring Water Square.

Cozumel, Mexiko
Cozumel är Mexikos största ö och är världsberömt för sin fantastiska snorkling och dykning, detta tack vare korallrevet som sträcker sig utanför ön. Ön har ett stor utbud av barer och restauranger och för den historiskt intresserade rekommenderas en trip över till fastlandet och Tulum, där du kan se alldeles unika lämningar av den gamla mayaarkitekturen.

Den andra resrutten tar dig till östra Karibien och även här handlar det om sju dagar och tre spektakulära stopp.

Charlotte Amalie, St Thomas
St Thomas är i stort sett synonymt med Magens Bay, en av världens vackraste och mest berömda stränder som nästan är en prototyp över den perfekta karibiska stranden. Annars är ön mest känd för sin fantastiska shopping, den kallas inte för inte för ”världens taxfree-huvudstad” och det finns massvis med klipp att göra, nästan oavsett vad du är ute efter.

San Juan

San Juan, Puerto Rico
Näst efter Santo Domingo (i Dominikanska republiken) är San Juan den äldsta staden på den amerikanska kontinenten och stadens gamla del med de pastellfärgade kolonialhusen, smala gränderna och spektakulära torgen utgör en stor kontrast till resten Puerto Ricos moderna huvudstad.
Men även här finns det fina naturupplevelser att få. Bara en timme utanför staden kan du utforska regnskogen El Yunque, där det bland annat finns över 240 trädslag och hundratals miniatyrorkidéer.

Labadee, Haiti
Som ovan. Labadee är alltså Royal Caribbeans privata halvö på Haiti med med palmer, paradisstränder och glasklart vatten – allt du någonsin drömt om när det gäller Västindien. Det var här Christofer Columbus landsteg för 500 år sedan och här rekommenderas en dag på den fantastiska stranden. Den mer äventyrssugne kan med fördel testa Dragon’s Breath Flightline – världens längsta linbana över vatten.

Upplev Medelhavet med världens största kryssningsfartyg
Symphony of the Seas kommer i sin tur att kryssa i Medelhavet från jungfrufärden i april 2018 till senhösten samma år, innan hon går vidare till Karibien. För den som vill uppleva världens största kryssningsfartyg i europeiskt vatten gäller det med andra ord att passa på!
Hemmahamnen just nu är Barcelona och under sjudagarskryssningen hinner vi med hela fem stopp.

Palma, Mallorca
Mallorca behöver kanske ingen närmare presentation för oss svenskar. Ön är främst känd för sol och bad, men huvudstaden Palma är väl värd ett besök, då främst den gamla stadskärnan med den stora katedralen från 1587 som höjdpunkt. Här har insidan restaurerats i början på 1900-talet av den världsberömde spanske arkitekten Antonio Gaudi.

Marseille, Frankrike
Marseille kallas ofta för en smältdegel och det är enkelt att förstå varför. Provence viktigaste hamnstad har genom åren influerats starkt av såväl fransk, nordafrikansk som baskisk kultur och har därför en mentalitet som är unik i världen. Här är den gamla småbåtshamnen Vieux port, där fiskebåtar av trä ligger sida vid sida med lustjakter, en av de främsta attraktionerna och på gångavstånd finns de flesta av stadens främsta gallerier, kyrkor och museer.

Vy över Florens

Livorno, Italien
Symphony of the Seas lägger visserligen till i Livorno, men det är bara att erkänna att industristaden, som bombades sönder svårt under andra världskriget, kanske inte är det mest spännande besöksmålet. Men Livorno vinner på sin närhet till såväl Pisa, med sitt berömda lutande torn, och Florens som fullkomligen myllrar av fantastiska sevärdheter som Santa Maria del Fiore-katedralen (Il Duomo), världens kanske vackraste kyrkbyggnad, men också torget Piazzale Michelangelo, bron Ponte Vecchio och den spektakulära trädgården Giardino Boboli.

  • Pantheon

Rom, Italien
Colosseum, Forum Romanum, Vatikanen, Fontana di Trevi, Pantheon… Den eviga staden har fler sevärdheter än som rimligtvis hinns med på en enda dag så det gäller att välja med omsorg. Men i ärlighetens namn kommer man ganska långt med att bara flanera runt i stadens historiska miljö eller sätta sig ner och njuta av en pasta, en espresso och den unika atmosfären.

  • Marinan i Capri

Neapel, Italien
Södra Italien har en alldeles egen särprägel och Neapel är dess epicentrum. Pizzans huvudstad personifierar det lite ruffiga och oorganiserade som vi ibland oförtjänt förknippar med hela Italien, en charm som bara måste upplevas! För den som helst undviker storstäder under semestern rekommenderas en utflykt till Pompeji, utgrävningarna från staden som förstördes av Vesuvius utbrott för snart 2 000 år sedan. Och bara en timme bort, på andra sidan Neapelbukten, hittar du paradisön Capri.

Vart skulle du vilja åka? 
Spanien, Italien och Frankrike med Symphony of the Seas

Jamaica, Labadee och Mexiko med Harmony of the Seas
St Maarten, Puerto Rico och Labadee med Harmony of the Seas