Detta är information från WonderCruises
  • Santorini

Bocka av Medelhavets vackraste platser

Bocka av platserna du alltid drömt om att besöka på din bucketlist.
Så här kan du uppleva flera av Europas ”måsteplatser” på bara några dagar.
Nu guidar vi dig till svenskarnas nya favoritsemester till havs – från soliga Provence via Capri till pärlor som Santorini och Dubrovnik.

  • Sol och bad i vackra Parc national des Calanques

Marseille – ta ditt livs bildskönaste dopp

Parc national des Calanques är utan tvekan en av Medelhavets allra vackraste platser. Nationalparken, som numera klassas som ett världsarv, ligger i Provence strax utanför Marseille och här kan du vandra, cykla, dyka eller bada på någon av de många fantastiska stränderna som döljer sig bland klipporna. Ordet Calanques kan översättas till små vikar och det är just vikarna, och det smaragdgröna vattnet, som gör nationalparken till en så spektakulär upplevelse. De jämförs ofta med Norges vackra fjordar och lägger vi till behaglig medelhavstemperatur till den ekvationen så är det enkelt att förstå att en utflykt hit blir ett minne för livet.
I Marseille går du i land om du kryssar med Costa Diadema eller MSC Seaview.

  • Undersköna Capri

Capri – shoppa i historisk litterär miljö

Ön Capri, någon timmes båtfärd från Neapel, är en minst sagt mångfacetterad plats. Med sitt lugn och sin fantastiskt vackra natur har det historiskt varit en plats dit författare letat sig för att hitta inspiration, storheter som Graham Greene, Pablo Neruda, Compton Mackenzie, Norman Douglas och svenske Axel Munthe har alla verkat här.
I dag är ön ett semester- och shoppingparadis för Europas mest bemedlade och under sommarmånaderna kryllar det av lyxyachter vid öns två hamnar. Men det betyder inte att Capri har förlorat sin rustika charm och sina litterära anor. Till exempel är den av Axel Munthe uppförda Villa San Michele en av öns mest populära turistattraktioner.
Vill du besöka Capri så kan du kryssa med Symphony of the Seas, Norwegian Epic och MSC Seaview. Du tar dig enkelt dit med båt från Neapel, som avgår i direkt anslutning till där kryssningsfartygen lägger till.

  • Venedig

Venedig – planera en romantiskt dag

Den vackra lagunen, de underbara pastellfärgade palatsen, trånga gränder med mysiga krypin och otaliga gondoler som flyter runt i stadens kanaler. När det kommer till romantik finns det få städer i världen som slår Venedig och det räcker långt med att promenera i staden och insupa atmosfären för att få uppleva den känslan. Ett hett tips är att besöka Harry’s Bar och testa en Bellini på platsen där den uppfanns en gång i tiden eller att sätta sig på en uteservering och svalka sig med en Spritz, lokalbefolkningens absoluta favoritdrink.
För den som är intresserad av historia finns det mycket att se, inte minst Markuskyrkan, Rialtobron och Dogepalatset.
Kryssningar med Norwegian Spirit, Norwegian Star och Costa Luminosa tar dig till Venedig.

  • Vy över historiska Florens

Florens – upplev det bästa från Renässansen

En gång var Florens en av världens viktigaste städer och det var också här som renässansen fick sitt startskott vilket tog Europa från medeltidens mörker in i den moderna tidsåldern.
Och ingen annanstans i världen är renässansen så närvarande som i Florens. Stadens historiska centrum, som självklart finns med på Unescos världsarvslista, hyser fantastiska sevärdheter som Palazzo Vecchio, konstmuseet Uffizierna, katedralen Santa Maria del Fiore, Palazzo Pitti, Ponte Vecchio, Giardino di Boboli och mycket, mycket mer.
Du kan besöka vackra Florens om du kryssar med Symphony of the Seas eller Norwegian Epic. Då lägger fartyget till i La Spezia respektive Livorno och från båda hamnarna tar du dig enkelt till Florens landvägen.

  • Den blå lagunen

Valletta – bada i världens vackraste naturliga pool

Malta är för många en okänd pärla som med sitt unika språk, sin vackra arkitektur och inte minst sina många och vackra stränder. Den mest spektakulära av dessa stränder är Den blå lagunen på ön Comino, känd från otaliga filmer, som brukar kallas för en naturlig swimmingpool tack vare sin klarblå färg, sitt lugna vatten och det faktum att det är så långgrunt vilket gör det säkert att bada för hela familjen.
Med Norwegian Spirit och MSC Seaview lägger du till i huvudstaden Valletta, men Malta är inte större än att Den blå lagunen lämpar sig för en dagsutflykt.

  • Vulkanen Etna, sedd från Taormina

Messina – se Europas högsta och mest aktiva vulkan

Sicilien är med sin historia, vackra natur, och sina apelsin- och olivodlingar på många sätt den ultimata semesterdrömmen vid Medelhavet och ingen annat ställe på ön representerar detta bättre än staden Taormina, där ett bergigt landskap reser sig över det klarblå havet.
Här kan du shoppa eller ta en kopp kaffe på fashionabla Corso Umberto, ta linbanan ner till stränderna vid vid Isola Bella och Mazzaro och beundra Etna, som med sina 3 300 meter över havet är Europas högsta vulkan. Det är också den mest aktiva, senaste utbrottet inträffade så sent som mars 2017.
Kryssar du med MSC Seaview lägger du till i Messina på norra Sicilien och därifrån tar du dig snabbt och enkelt de knappa fem milen söderut till Taormina.

  • Vackra Dubrovnik

Dubrovnik – ta en tur i King’s Landing

Gillar du Game of Thrones? Då är du inte ensam. Serien har blivit en global succé, inte minst tack vare sina häpnadsväckande miljöer, och kroatiska pärlan Dubrovnik är en viktig bit av det pusslet – det är nämligen i Dubrovnik som man spelat in miljöerna till Westeros huvudstad King’s Landing.
Men Dubrovnik är en fantastisk destination även för alla dem som inte sett Game of Thrones. Den gamla stadskärnan är ett världsarv med massor av sevärdheter. Missa inte att ta en promenad på Stradun, gågatan gjord helt av vit marmor, mellan Pile- och Pločeporten där du garanterat kommer att häpna av alla vackra byggnader, kyrkor och fontäner.
Till Dubrovnik kan du kryssa med Norwegian Spirit och Norwegian Star.

  • Santorini

Santorini – upplev det bästa av den grekiska övärlden

Strålande sol, klarblått vatten, härliga stränder, vackra landskap och de karakteristiska vitkalkade husen med blå tak. När vi föreställer oss det allra bästa med den grekiska övärlden så är det ofta en bild på Santorini som dyker upp i huvudet. Ögruppen anses av många vara en av Medelhavets och till och med världens vackraste platser och det är lätt att förstå varför. Åt vilket håll man än vänder huvudet är vyerna spektakulära. När man besöker Santorini kommer man därför väldigt långt med att bara vara, promenera runt och supa in atmosfären. Och om du känner för att sätta dig ner och ta en paus kan vi rekommendera någon av de många vingårdarna som ögruppen är känd för, här är det också enkelt att ordna en vinprovning för att testa det bästa som trakten har att erbjuda.
Du kan gå i land på Santorini om du kryssar med Norwegian Star eller Costa Luminosa.

  • Flamingos på Sardinien

Cagliari – bada med flamingos

Några mil från Sardiniens huvudort Cagliari hittar du den 600 meter långa stranden Spiaggia di Su Giudeu, som inte bara är känd för sin surfing och dykning. Stranden har också blivit tillhåll för traktens flamingos, som leker i de närliggande lagunerna. En fantastisk upplevelse på en strand som tillhör de bästa Medelhavet har att erbjuda i övrigt. För den som vill ta en paus från sol och bad har Cagliari mycket att erbjuda, inte minst den gamla staden ”Castello” med sin mångsidiga arkitektur och de fantastiska utsikterna.
Du kan besöka Cagliari när du kryssar med Costa Diadema.